Malines Group | Nieuwbouw | Investeer vandaag in nieuwbouw

Investeer vandaag in nieuwbouw

Slim beleggen in vastgoed

Investeer vandaag in nieuwbouw

Maak een afspraak met een expert

Investeren in vastgoed, is dat vandaag nog interessant?

Zeker en vast. Je spaargelden eindeloos laten staan op de bank brengt niet meer op, integendeel. Door de inflatie wordt het alleen maar minder waard. Een slimme keuze is dan om bijvoorbeeld te investeren in vastgoed, bij voorkeur in nieuwbouw.

Nieuwbouw is hiervoor een zeer slimme én rendabele keuze. Dankzij de nieuwste BEN-normen worden de projecten zodanig gebouwd dat ze zo energiezuinig zijn dat je geniet van 50% of 100% korting gedurende 5 jaar op onroerende voorheffing. Daarbovenop zijn de panden volledig nieuw, en hoef je je geen zorgen te maken over onderhoudskosten voor de eerstvolgende 10 tot 15 jaar. Met andere woorden: een zéér interessante piste om over na te denken.

Laat Malines Group jou begeleiden

Waarom investeren in vastgoed?

STAP 1

Waarom investeren in vastgoed?

Vastgoed is een zeer stabiele investering, de prijzen schommelen lichtjes doorheen de jaren, maar gaan steeds in stijgende lijn. Bovendien evolueert de vastgoedmarkt ook steeds meer naar een huurmarkt, dit omwille van de hoge verkoopprijzen, rentes en strenge voorwaarden voor leningen bij de banken. Uiteraard speelt dit alleen maar in het voordeel van jou als investeerder wanneer je aankoopt om te verhuren. Investeren in vastgoed is in tegenstelling tot investeren in aandelen een tastbare investering. Je ziet wat je koopt en krijgt hier ook de nodige begeleiding bij. Het is niet alleen de huur die je opstrijkt elke maand, maar ook de meerwaarde die je genereert gedurende je investering die het rendement bepalen. Als je het slim aanpakt met het verdelen van je eigen inbreng, maak je zelfs nog winst op je lening tegenover dat je je geld gewoon op je spaarboek te laten staan – de zogenoemde financiële hefboom is hier van toepassing.
Investeer ik als particulier of via een vennootschap?

STAP 2

Investeer ik als particulier of via een vennootschap?

Dit is een zeer belangrijke overweging om te maken – voornamelijk op fiscaal vlak, al mag dit uiteraard niet de drijfveer zijn om te investeren in vastgoed. Hiervoor moet je jezelf enkele vragen stellen. Ben je van plan regelmatig te gaan investeren in vastgoed? Investeer je voor eigen gebruik, of investeer je om te verhuren? En indien je wil verhuren, wil je dit dan doen aan een doorsnee gezin of kies je ervoor een bedrijf zich te laten vestigen in jouw pand? Wanneer je verhuurt als bedrijf aan een vennootschap zal je belast worden op de werkelijke huur, terwijl dit anders gebaseerd is op het kadastrale inkomen. Ook wanneer je investeert in vastgoed, maar er nog enkele vernieuwingen nodig zijn, kan het interessant zijn om als vennootschap aan te kopen zodat je je kosten kan inbrengen.
Laat je goed informeren

STAP 3

Laat je goed informeren

Wanneer je ervoor kiest om te investeren in vastgoed, zijn er enkele belangrijke parameters om rekening mee te houden die je opbrengsten mee zullen bepalen. Denk bijvoorbeeld aan locatie, kwaliteit en afwerking van het pand, energiezuinigheid, mobiliteit, de beheerder van het vastgoed en voor welk doelpubliek je investering interessant is. Al deze eigenschappen zijn enorm bepalend voor je uiteindelijke winst.

Investeren op latere leeftijd

Wanneer je investeert op latere leeftijd, is het interessant om de opties te bekijken rond successieplanning.

Heb je kinderen? Dan is een gesplitste aankoop van een naakte eigendom of vruchtgebruik een goede keuze. Op deze manier blijf je de huurinkomsten zelf innen, maar na je overlijden loopt het vruchtgebruik vanzelf af – waardoor je gespaard blijft van erfbelasting.

Een tweede optie is je vastgoed te schenken aan je kinderen. Je kan hier verschillende voorwaarden aan koppelen, bijvoorbeeld een vervreemdingsverbod of een verbod voor de begiftigde om het geschonken goed op een later tijdstip in te brengen in een huwgemeenschap. Wel zullen je kinderen bij je overlijden nog erfbelasting moeten betalen. Deze procenten hangen af van de waarde van je vastgoed en wordt berekend aan de hand van schijven.

Een gesplitste aankoop is echter niet voor iedereen aan te raden. Er zijn enkele belangrijke voorwaarden waarover je best op voorhand goed de overweging maakt.

Een eerste stap hiervoor is om kritisch te kijken naar hoe de relatie met je kinderen is. Als deze niet goed zit, is een gesplitste aankoop niet aangeraden om de eenvoudige reden dat het proces gedwarsboomd kan worden. Een tweede punt is dat je uiteraard voldoende vermogen nodig hebt. Je koopt niet meer op je eigen naam en je gebruikt hier dus bij voorkeur geld voor dat je niet meteen nodig hebt. Daarbij is het ook belangrijk het perspectief voor ogen te houden: investeer je om binnen enkele jaren opnieuw te verkopen? Dan is een gesplitste aankoop bijvoorbeeld niet de beste keuze.

Vooraleer je begint met investeren in vastgoed zit je best even samen met je notaris om samen te bekijken wat de beste opties voor jou persoonlijk zijn.

Investeren in vastgoed, is dat vandaag nog interessant?

Zeker en vast. Ben je overtuigd door ons verhaal en wil je meer weten over wat investeren in vastgoed voor jou kan betekenen? Download ons e-book of contacteer onze experts voor een vrijblijvend gesprek!

Interesse in investeren in nieuwbouw?

We bekijken en bespreken graag, tijdens een persoonlijk gesprek met jou de mogelijke opties bij ons op kantoor. Maak hier je afspraak en we verwelkomen je graag!

Contacteer ons Projectgrond verkopen