Malines Group | Nieuws | Zo lees je een EPC-cer...

Zo lees je een EPC-certificaat: Wat betekent het voor jouw vastgoed?

Vastgoednieuws

Zo lees je een EPC-certificaat: Wat betekent het voor jouw vastgoed?

8 oktober 2024

Het EPC-certificaat, ook wel het Energieprestatiecertificaat genoemd, is een verplicht document bij de verkoop of verhuur van vastgoed in België. Het biedt inzicht in hoe energiezuinig of -onzuinig een woning of appartement is. Een lage EPC-score betekent dat het pand weinig energie verbruikt, wat gunstig is voor de huurder of koper. De score wordt uitgedrukt in kWh/m² per jaar, waarbij een lagere score beter is.

Wat staat er in het EPC-certificaat?

 

Een EPC-certificaat bestaat uit een aantal cruciale onderdelen die je helpen begrijpen hoe energiezuinig jouw woning is:

EPC-score: Dit is de totale energieprestatie van het je woning of appartement, uitgedrukt in kWh/m² per jaar. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger het pand.

Energieklasse: Naast de EPC-score krijgt het pand een energieklasse toegewezen, variërend van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht).

Aanbevelingen: Het certificaat bevat ook aanbevelingen voor verbeteringen (met een indicatie van prijs), zoals het isoleren van de muren of het vervangen van ramen, zodat je de energieprestaties kunt verbeteren.

 

Waarom is een goede EPC-score belangrijk?

 

Een goede EPC-score betekent niet alleen lagere energiekosten voor de bewoner, maar ook een positieve impact op het milieu. Bovendien worden woningen met een lage EPC-score steeds meer gewaardeerd door kopers en huurders, omdat de energiekosten bij deze woningen aanzienlijk lager uitvallen.

 

Hoe beïnvloedt de EPC-score de prijs van je woning of appartement?

 

De EPC-score kan een directe invloed hebben op de waarde van je woning. Woningen met een hoge (slechte) EPC-score kunnen in de toekomst minder aantrekkelijk zijn voor kopers en huurders, waardoor de verkoopprijs kan dalen. Aan de andere kant kan een woning met een goede EPC-score juist een hogere vraagprijs rechtvaardigen. Kopers zijn bereid meer te betalen voor een energiezuinige woning, omdat dit hun maandelijkse (energie)kosten verlaagt. Dit maakt jouw vastgoed aantrekkelijker op de markt, zeker in tijden van stijgende energieprijzen en strengere energienormen.

 

Kortom, investeren in een verbetering van je EPC-score kan niet alleen de energie-efficiëntie van je woning verbeteren, maar op termijn ook de verkoopwaarde en aantrekkelijkheid verhogen