Malines Group | Nieuws | Wat als je elektrische...

Wat als je elektrische keuring niet conform is?

Vastgoednieuws

Wat als je elektrische keuring niet conform is?

31 juli 2024

Bij de verkoop van een eigendom kan je te maken krijgen met een niet-conform keuringsverslag van de elektrische installatie. Dit kan voor enige ongerustheid zorgen, maar het is belangrijk om te weten wat jouw verantwoordelijkheden zijn en wat de impact is voor de koper.

Geen verplichting voor de verkoper

In België is er geen wettelijke basis die de verkoper verplicht om de elektrische installatie conform te maken vóór de verkoop. Dit betekent dat als verkoper je het pand kan verkopen zonder dat je de elektrische installatie in orde hebt gebracht. Het keuringsverslag, waarin de gebreken van de installatie worden opgesomd, moet wel overhandigd worden aan de koper.

 

Verantwoordelijkheid van de koper

De koper van het pand neemt de verplichting op zich om de elektrische installatie conform te maken. Na het verlijden van de akte heeft de koper 12 tot 18 maanden de tijd om deze werken uit te voeren, afhankelijk van wat vermeld staat in het keuringsattest. Dit betekent dat de kosten en de organisatie van deze werken volledig ten laste van de koper vallen.

 

Kosten van conform maken

De kosten om een elektrische installatie conform te maken kunnen sterk variëren. Soms kunnen relatief eenvoudige zaken, zoals het ontbreken van schema’s en plannen, al leiden tot een niet-conform keuringsverslag. Een gedetailleerd overzicht van de inbreuken kan teruggevonden worden in het keuringsattest. Het is verstandig om een inschatting van de kosten te maken, zodat je als koper niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Je kan deze steeds bezorgen aan een elektricien voor een offerte, zodat je een idee hebt van de mogelijke kosten voor het uitbrengen van een bod.

 

Advies voor verkopers

Als verkoper is het belangrijk om transparant te zijn over de staat van de elektrische installatie. Zorg ervoor dat je het keuringsverslag tijdig aan potentiële kopers bezorgt, zodat zij zich bewust zijn van de bijkomende kosten en verplichtingen. Dit kan misverstanden en mogelijke juridische problemen in de toekomst voorkomen.

 

Hoewel een niet-conform keuringsverslag van de elektrische installatie geen obstakel hoeft te zijn voor de verkoop van je eigendom, is het essentieel om duidelijk te communiceren met de koper over de staat van de installatie en hun verplichtingen na aankoop. Door deze transparantie zorg je voor een vlotte en probleemloze verkooptransactie.

Heeft u nog vragen of behoefte aan begeleiding bij de verkoop van uw eigendom? Neem gerust contact met ons op. Bij Malines Group staan we klaar om u te helpen bij elke stap van uw vastgoedverhaal.