Malines Group | Nieuws | Koop je eerste huis in...

Koop je eerste huis in 9 stappen!

Vastgoednieuws

Koop je eerste huis in 9 stappen!

10 juni 2024

Een gids voor starters op de woningmarkt, van het zoeken naar een huis tot de aankoop. Je eerste huis kopen is een belangrijke mijlpaal. Het is een spannend avontuur dat soms wat overweldigend kan zijn. Bij Malines Group staan we klaar om je stap voor stap te begeleiden, zodat je met vertrouwen jouw droomhuis kunt vinden. Deze gids helpt je bij elke fase van het aankoopproces, van het zoeken naar een geschikte woning tot het ondertekenen van de akte en het regelen van de nodige verzekeringen.

Stap 1: Je budget bepalen 

Je avontuur begint met het bepalen van je budget. Maak een overzicht van je financiën: wat heb je aan spaargeld en wat kun je maandelijks besteden aan woonlasten? Gebruik een hypotheekcalculator om alvast een indicatie te hebben hoeveel je kunt lenen (let wel: deze simulatie is niet 100% betrouwbaar). Vergeet niet om extra kosten zoals notariskosten en eventuele renovaties mee te rekenen.

 

Stap 2: Voorbereiding van je hypotheek

Neem contact op met verschillende banken of hypotheekverstrekkers om de beste voorwaarden te vinden & een juist beeld te krijgen van je financiële mogelijkheden. Hypotheekadviseurs helpen je graag bij het begrijpen van de verschillende hypotheekvormen en welke het beste bij jouw situatie past. Verzamel alvast je loonbrieven, belastingaangiften en een overzicht van je uitgaven, zodat je goed voorbereid bent. 

 

Stap 3: Maak een wishlist 

Denk na over wat je zoekt in een huis. Wil je een appartement in het centrum van de stad of een huis met een tuintje in een rustige wijk? Hoeveel kamers heb je nodig? Moet er een garage of een tuin aanwezig zijn? Noteer je wensen om je zoektocht gericht te kunnen gaan starten. 

 

Stap 4: De zoektocht kan beginnen! 

Gebruik online platforms zoals Immoscoop, Immoweb, ...  om huizen of appartementen te zoeken. En schrijf je in bij makelaars op op de hoogte gehouden te worden van nieuwe panden binnen je zoekopdracht. Plan bezichtigingen en vergelijk verschillende opties. Let goed op de staat & de afwerking van het pand, de buurt en de nabijheid van voorzieningen zoals scholen en openbaar vervoer. 

 

Stap 5: Bezichtigen doen en deze evalueren 

Tijdens de bezichtigingen is het belangrijk om kritisch te kijken. Let op eventuele gebreken zoals vochtplekken of scheuren. Vraag naar het EPC-certificaat om de energiezuinigheid van de woning te beoordelen. Maak aantekeningen en foto’s of filmpjes om later te kunnen vergelijken en te kunnen terugkijken. 

Wanneer het pand je positief bevalt, kan je de makelaar steeds opnieuw contacteren om bijvoorbeeld een tweede bezoek te brengen, bijvoorbeeld met een ander familielid om zo niets over het hoofd te zien. 

 

Stap 6: Een bod uitbrengen 

Heb je je droomhuis gevonden? Tijd om een bod uit te brengen! Bespreek met je makelaar een strategisch bod op basis van de vraagprijs en de staat van de woning. Het bod doe je best schriftelijk, waarna de onderhandelingen kunnen beginnen. Let op: een bod is steeds bindend, dus denk hier goed over na & neem indien nodig een opschortende voorwaarde voor het verkrijgen van een krediet op in je bod. 

 

Stap 7: De koopovereenkomst 

Als je bod geaccepteerd wordt, teken je een voorlopige koopovereenkomst of compromis. Dit document bevat alle voorwaarden van de verkoop, zoals de aankoopprijs en de ontbindende voorwaarden. Een notaris naar jouw keuze controleert dit document om ervoor te zorgen dat alles legaal en correct verloopt. Je betaalt op dit moment ook een voorschot op de aankoopprijs aan de makelaar of notaris.  

 

Stap 8: Verzekeringen afsluiten 

Vergeet niet om de nodige verzekeringen af te sluiten. Een brandverzekering is verplicht en beschermt je tegen schade aan de woning. Een inboedelverzekering dekt je persoonlijke eigendommen. Overweeg ook een aansprakelijkheidsverzekering om je te beschermen tegen claims van derden. Je kan voor deze verzekeringen meestal terecht bij de bank waar je je hypothecaire lening afsloot. De verzekeringen moeten ingaan op de dag dat je akte verlijdt. 

 

Stap 9: Financiële afronding en akte 

Na de ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst of compromis regel je de definitieve hypotheek. Verzamel alle benodigde documenten en doorloop een laatste financiële check. Zodra de hypotheek is goedgekeurd door je bank, wordt de definitieve koopakte bij de notaris getekend. De akte verloopt meestal tussen de 2 en 4 maanden na de ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst. Je krijgt tijdens de akte ook de sleutel van je nieuwe eigendom. Proficiat! Hierna ben je officieel de eigenaar van je nieuwe thuis! 

 

Het kopen van je eerste huis of appartement is een spannend proces vol met belangrijke beslissingen. Bij Malines Group helpen we je graag om goed voorbereid deze stappen te doorlopen. Vertrouw op onze expertise en ervaring om jouw droomhuis in Mechelen te vinden. Veel succes met je zoektocht! 

Bij vragen of behoefte aan begeleiding, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Samen maken we van jouw vastgoed een mooi verhaal!