🏚 Het is nog 2021 en net nu vind ik de perfecte woning? Wat doe ik?
Teken die compromis maar. Het is namelijk de datum van de akte die van belang is. Als je die ondertekent in 2022, dan betaal je de verminderde registratierechten van 3 procent. Voor een grondig te renoveren woning geldt dit ook. Al betaal je dan maar 1 procent.
🏚 De woning die ik wil kopen is niet mijn eerste eigendom. Is kopen in 2021 nog een goed idee?
Zeker en vast. Want bij de aankoop van een extra pand geldt de datum van het compromis. Zelfs als de akte pas in 2022 wordt verleden, betaal je toch maar 10 procent registratierechten.
🏚 Wat als ik al een nieuwe woning koop, maar mijn oude nog niet heb verkocht?
Vroeger genoot je van de meeneembaarheid van registratierechten. Dat wil zeggen dat de betaalde registratierechten van je eerste woning werden verrekend met die van je nieuwe eigendom. Die meeneembaarheid wordt afgeschaft.
Gelukkig is het niet zo zwart-wit. Koop je een nieuwe woning? Dan heb je twee jaar tijd om je huidige woning te verkopen. Ook dan hoef je maar 3 of 1 procent registratierechten te betalen.
Bovendien is er ook een overgangsfase. Tot en met 31/12/2023 heb je twee keuzes:
- Ga je voor de 3 procent? Dan vervalt de meeneembaarheid.
- Wil je toch genieten van de meeneembaarheid? Dan betaal je wel 6 procent.
❗ Let op: je moet in eerste instantie wel de volle pot betalen. De teruggave van de registratierechten gebeurt bovendien niet vanzelf. Die moet je aanvragen.
🏚 De woning die ik wil kopen is vrij goedkoop. Heb ik nog recht op vermindering van de registratierechten?
Als je een bescheiden woning aankoopt, behoud je het recht op vermindering van de registratierechten. Waarmee moet je rekening houden?
- Je voldoet aan de voorwaarden voor het tarief van 3 procent van een enige woning.
- Vanaf 2022 mag de aankooprijs maximaal 220.000 euro en in de kernsteden 240.000 euro zijn. Voorlopig zijn de maxima respectievelijk 200.000 en 220.000 euro.
🏚 Waarom voert de Vlaamse regering deze aanpassingen door?
De huizenprijzen zitten enorm in de lift. Met de verlaging van de registratierechten wil de Vlaamse regering jonge kopers de kans geven op een eigen woning. Met de verhoging van de andere registratierechten vangt de regering de verloren inkomsten op.