Malines Group | Nieuws | Hoelang duurt het om m...

Hoelang duurt het om mijn woning te verkopen in 2024?

Vastgoednieuws

Hoelang duurt het om mijn woning te verkopen in 2024?

13 maart 2024

Wellicht heb je al opgemerkt dat de huizenprijzen in Vlaanderen recentelijk een periode van stabilisatie hebben doorgemaakt, na een periode van torenhoge prijzen in de vastgoedmarkt. Deze trend is vooral merkbaar op de huizenmarkt.

Wat zorgt voor deze verandering in prijzen? 

Een belangrijke factor die bijdraagt aan deze verandering is het energieprestatiecertificaat of EPC. Ondanks de toenemende verplichtingen voor de renovatie van energieverslindende woningen, lijkt de vraag naar dergelijke panden juist te groeien. Deze stijgende vraag is mede te verklaren doordat panden met een hoger EPC-label doorgaans lager geprijsd zijn, waardoor de woningmarkt tevens toegankelijker wordt voor veel starters. Daarnaast kan het aanwezige renovatiepotentieel in deze woningen een aantrekkelijke factor zijn. Indien kopers hun woning volledig naar hun hand wensen te zetten, is het vaak interessanter om een eigendom aan te kopen waar nog wat werk aan is, waardoor de aankoopprijs lager zal liggen en er meer budget overblijft voor de renovatiewerken an sich.  

Bovendien beïnvloedt de locatie uiteraard een groot deel van de waarde van je eigendom. Zo zou een woning met een hoge energiescore (bijvoorbeeld E of F) mogelijks nog steeds in een hogere prijsklasse kunnen vallen wanneer ze in een hippe of opkomende wijk gelegen is. Om kopers te ondersteunen, biedt de overheid bovendien renovatiepremies aan (wanneer je aan de voorwaarden voldoet), zoals de totaalrenovatiebonus en de verbouwpremie. De bedoeling van deze renovatiepremies is om zoveel mogelijk mensen en gezinnen de kans te geven een eigen woning te kunnen kopen en/of verbeteren én kopers te motiveren energetisch te renoveren. 

Doorlooptijd 

Deze veranderingen in prijzen hebben ook een aanzienlijke impact gehad op de gemiddelde doorlooptijd voor het verkopen van een woning. In 2022 stonden huizen gemiddeld 85 dagen te koop. In 2023 steeg deze periode met 21%, tot maar liefst 103 dagen voor een vergelijkbaar pand. Bij Malines Group streven we echter naar optimale resultaten en precisie. Aan de hand van deze aanpak realiseren we een gemiddelde verkoop binnen slechts 55 dagen, wat maar liefst de helft is dan de gebruikelijke doorlooptijd in de marktsector. Dit wordt ondersteunt door de gegevens in de onderstaande grafiek.  

Hoelang duurt het om mijn woning te verkopen in 2024? 2

Naast verkoop, blinkt Malines Group ook uit in verhuur. Het merendeel van onze huurpanden vindt binnen de maand een geschikte huurder, waardoor we keer op keer bewijzen waar we voor staan: een ervaren team, innovatieve aanpak en een kwalitatief eindresultaat. 

Onze correcte schattingen zorgen er bovendien voor dat de vraag-en verkoopprijs niet veel afwijken van elkaar, zoals te zien is in onderstaande grafiek. Hierdoor heb je als eigenaar meteen een helder beeld van de werkelijke prijsklasse, en kunnen wij bij Malines Group een korte en vlotte doorlooptijd garanderen. 

Hoelang duurt het om mijn woning te verkopen in 2024? 4

Ben je benieuwd naar de waarde van je pand in deze evoluerende markt? Neem gerust contact met ons op via onze website voor een professionele schatting. Bij Malines Group staan we klaar om je te helpen bij al je vastgoedbehoeften. 

Bron: De Tijd