Malines Group | Nieuws | Malines Group | Openba...

Openbare verkoop, duurkoop

Vastgoednieuws

Openbare verkoop, duurkoop

15 juli 2021

Als u uw huis wilt verkopen hebt u twee mogelijkheden: u kiest voor een openbare of een onderhandse verkoop. Bij een openbare verkoop verkoopt u uw woning per opbod. Met andere woorden: de hoogste bieder krijgt de sleutels. Kopers die tegen elkaar strijden om uw woning te kopen? Dat klinkt alsof er veel geld te rapen valt. Maar is dat ook zo?

Van het café naar onlineplatform

Denkt u bij een openbare verkoop ook meteen aan een samenkomst in een klein dorpscafé of de parochiezaal? Dat is, stilaan, verleden tijd. Want maar liefst vier op de vijf openbare verkopen gebeuren nu via het onlineplatform Biddit.

Biddit werd in 2018 opgericht door de Federatie van het Notariaat. Sindsdien stijgt het aantal openbare verkopen. Logisch, want via dit platform bereikt u meer potentiële kopers en dat drijft de prijs op. Of toch net niet? Want wat blijkt? De verkoopprijzen per opbod liggen lager dan bij een onderhandse verkoop. Veel lager. Gemiddeld maar liefst 15 procent.

 

Verschil openbare en onderhandse verkoop

Alleen notarissen kunnen een openbare verkoop organiseren. De hoogste bieder tekent de akte meteen na aankoop. Er is dus geen voorlopige verkoopovereenkomst zoals bij de onderhandse verkoop. Via Biddit krijgen bieders acht dagen tijd om hun bod uit te brengen. Als verkoper bepaalt u uiteraard de minimumprijs. U mag de verkoop ook annuleren als u de geboden prijs te laag vindt.

De koper moet na aankoop van een woning via Biddit de aktekosten van aankoop, dus ook de registratierechten, binnen vijf dagen ophoesten. Het aankoopbedrag moet zes weken later al volgen. Als verkoper klinkt dit misschien wel aanlokkelijk, maar deze manier van werken, legt een grote druk op de schouders van de bieders. En die zijn daardoor geneigd de knip op de beurs te houden. Wat de verkoopprijs dus niet ten goede komt.

Bij de onderhandse verkoop komen de verkoper en koper een bepaalde prijs overeen. Daarna volgt een voorlopige verkoopovereenkomst met daarin de verkoopvoorwaarden. Kopers kunnen een opschortende voorwaarde laten opnemen in de overeenkomst. Zo hoeven ze pas drie tot vier maanden na aankoop de volledige som en registratierechten te betalen. Ze krijgen dus ruim de tijd om de beste lening uit te kiezen. Daardoor zullen ze sneller voor een onderhandse verkoop kiezen.

 

Kosten onbekend

Maar is een openbare verkoop dan niet goedkoper? Dat hangt volledig af van uw notaris. Hoeveel commissie moet u betalen op de verkoopprijs? Wilt u graag veel of weinig reclame voor de verkoop? En hoeveel bezoekdagen wilt u dat de notaris organiseert? Eén ding is zeker: via de notaris verkopen, kost u sowieso een aardige duit. En die moet u meteen na verkoop kunnen neerleggen, zelfs als u het verkoopbedrag nog niet hebt ontvangen.

 

Makelaar biedt zekerheid

Met een openbare verkoop bent u dus niet zeker van de beste verkoopprijs. Ook de kosten die de notaris aanrekent, kunnen tegenvallen. Bovendien missen notarissen vaak de nodige commerciële feeling. U bent dus niet zeker dat uw woning op een goed doordachte manier op de markt wordt gebracht. Dat maakt van een openbare een duurkoop. De keuze voor een onderhandse verkoop is dus gemaakt als u alle voor- en nadelen tegen elkaar afweegt.

 

Dan rest er u nog één beslissing: gaat u zelf verkopen of via een makelaar? Zelf verkopen is de goedkoopste oplossing, toch als u:

  • op de hoogte bent van de prijzen op de huizenmarkt
  • weet hoe u uw woning het best adverteert en hoe het juiste doelpubliek bereikt
  • de nodige juridische achtergrond hebt om de documenten correct op te stellen
  • tijd kunt vrijmaken om geïnteresseerden te ontvangen
  • stevig genoeg in uw schoenen staat om de vragen van potentiële kopers te beantwoorden

 

Kunt u niet alle voorwaarden afvinken? Dan is een makelaar de beste optie. Hij of zij:

  • verkoopt uw woning tegen de hoogst mogelijke prijs
  • zet uw pand in de schijnwerpers met gerichte advertenties en professionele foto’s
  • regelt alle juridische en administratieve formaliteiten
  • plant bezoeken in, ook als u niet thuis bent
  • weet naar wat kopers op zoek zijn en weet hoe hij of zij uw woning aan de man of vrouw moet brengen

 

Kortom, uw woning verkopen via een makelaar is en blijft de beste oplossing. De 2 à 3 procent makelaarskosten wegen niet op tegen de 15 procent die uw woning minder opbrengt bij een openbare verkoop. Met een makelaar bent u zeker dat u de juiste prijs voor uw woning krijgt, u het hoogste bedrag overhoudt na verkoop en u daarvoor zelf niets te hoeft doen.