Malines Group | Nieuws | Alles wat je moet wete...

Alles wat je moet weten over de 6% btw-regeling voor sloop en heropbouw  bij nieuwbouw- en renovatieprojecten

Nieuwbouw

Alles wat je moet weten over de 6% btw-regeling voor sloop en heropbouw bij nieuwbouw- en renovatieprojecten

30 augustus 2023

Als je van plan bent om een huis te bouwen, een bestaande woning te renoveren of kiest om te kopen in een nieuwbouwproject, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met verschillende kostenposten, waaronder de btw.

Wat is de 6% btw-regeling voor sloop en heropbouw?

De 6% btw-regeling voor sloop en heropbouw is een fiscale maatregel die in België is geïntroduceerd om nieuwbouw- en renovatieprojecten te stimuleren. Onder deze regeling kunnen huiseigenaren genieten van een verlaagd btw-tarief van slechts 6% in plaats van het standaardtarief van 21%. Dit geldt specifiek voor de sloop en heropbouw van gebouwen in bepaalde zones die door de overheid zijn aangewezen.

Voor wie is de regeling bedoeld?

De regeling is bedoeld voor zowel particulieren als professionele bouwheren die betrokken zijn bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. Of je nu een eigenaar-bewoner bent of een vastgoedontwikkelaar, zolang je voldoet aan de voorwaarden, kun je profiteren van het verlaagde btw-tarief.

Om in aanmerking te komen voor de 6% btw-regeling voor sloop en heropbouw, moeten enkele specifieke voorwaarden worden vervuld:

  • De werken moeten betrekking hebben op een volledige sloop en heropbouw van een gebouw, inclusief eventuele bijgebouwen, zoals garages.
  • De werken moeten plaatsvinden in een van de door de overheid aangewezen zones. Het is raadzaam om dit na te gaan bij de bevoegde instanties of je aannemer.
  • De oude woning moet minstens 10 jaar oud zijn. Dit betekent dat het niet van toepassing is op nieuwbouwprojecten waarbij een bestaand gebouw wordt afgebroken dat jonger als 10 jaar oud is.
  • Het is vereist dat de nieuwe woning na de werken uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt.

Wat zijn de voordelen van de 6% btw-regeling?

Het belangrijkste voordeel van de 6% btw-regeling is de aanzienlijke kostenbesparing. Door het verlaagde tarief van 6% in plaats van 21% kunnen huiseigenaren duizenden euro's besparen op de totale bouw- en renovatiekosten.

Nog vragen over deze regeling? 

Maak dan nu je afspraak met onze nieuwbouwspecialiste en bekijk alle mogelijkheden tijdens een persoonlijk gesprek op kantoor.